De verdachten zijn tussen de 15 en 40 jaar oud. Een deel - de zogenoemde geldezels - wordt ervan verdacht de bankrekening ter beschikking te hebben gesteld voor frauduleuze transacties. Dat is een misdrijf. In dit geval wordt het namelijk alleen gedaan om ‘gestolen’ geld van die rekening te halen. Ook hebben verdachten geld opgenomen van bankrekeningen die niet van henzelf zijn. Daarmee worden ze verdacht van computervredebreuk omdat zij zich toegang verschaften tot zo’n rekening zonder expliciete toestemming.
Bij deze vorm van fraude doet een dader zich voor als bekende van het slachtoffer, in de meeste gevallen een zoon of dochter. Via een WhatsApp bericht geeft ‘de bekende’ aan een nieuw telefoonnummer te hebben en snel geld nodig te hebben.
Grote bedragenDe dader vraagt het geld over te maken op een bankrekening. Het slachtoffer denkt dat het de rekening van de bekende is. In dit onderzoek zijn bedragen tussen de 500 en ruim 10.000, - euro overgemaakt. Het totale bedrag waar zicht op is gekregen is 75.000, - euro.
Het rekeningnummer is in werkelijkheid van een geldezel, iemand die zijn of haar rekening laat gebruiken door criminelen. Je rekening laten gebruiken voor fraude, of het geld opnemen van zo’n ter beschikking gestelde rekening is strafbaar. De verdachten die de afgelopen weken zijn aangehouden zijn na verhoor weer vrijgelaten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Cyberteam Oost-NederlandHet cyberteam Oost-Nederland richt zich in het bijzonder op vriend-in-noodfraude. Met dit onderzoek is veel informatie opgehaald om beter zicht te krijgen op de criminele organisaties die hierachter zitten.
Mogelijk zijn meer mensen benaderd om de betaalrekening ter beschikking te stellen of zijn ze benaderd door ‘een bekende’ om snel geld over te maken. Wie nog geen aangifte heeft gedaan, kan dat alsnog doen via 0900-8844 of digitaal via deze link: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-vriend-in-noodfraude.html
Voorkom vriend-in-noodfraudeAls een bekende via WhatsApp, of een ander sociaal platform, vraagt geld over te maken, check dan altijd of u ook echt met deze persoon contact heeft, ook al wordt er aangegeven snel te reageren.
- Bel de bekende op op het nummer dat u heeft van die persoon
- Lukt het niet om telefonisch contact te leggen, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is
- Maak nooit geld over voordat u met de bekende gesproken hebt
- Wordt er gesproken over tijdsdruk, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is
- Bedrijven geven nooit een tijdslimiet van hooguit enkele uren waarbinnen een factuur betaald moet worden