Rond zeven uur die bewuste ochtend zagen andere weggebruikers, zo blijkt later uit verklaringen, de Soestenaar met hoge snelheid slingerbewegingen over de snelweg maken, waarbij een aantal aanrijdingen ternauwernood kon worden voorkomen. Ook belandde verdachte op de vluchtstrook. Even later zagen de getuigen de gevolgen van het ongeval.
De verdachte reed dus door, om drie uur later in Duitsland een tweede verkeersongeval te veroorzaken. Daar werd hij aangehouden. Uit het proces-verbaal van dat incident bleek dat de verdachte onder invloed van alcohol reed.
De politie in Nederland ging in eerste instantie uit van een eenzijdig ongeval, maar er bleken dashcambeelden te zijn waarop de aanrijding te zien was. Pas nadat in het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost de beelden van het ongeluk werden uitgezonden, kon de man uit Soest worden aangehouden voor het ongeluk op de A1. Terwijl hij over het ongeval in Duitsland helder verklaren kon, stelde verdachte dat hij zich van de aanrijding op de A1 juist niets kon herinneren.
Het OM rekent het handelen de Soestenaar echter zwaar aan. De officier van justitie vandaag in het requisitoir voor de rechtbank in Zwolle: “Hij heeft de auto van slachtoffers letterlijk van de weg afgereden. Nadat het ongeval had plaatsgevonden, heeft verdachte zich verder niet om de zwaargewonde slachtoffers bekommerd, maar is hij doorgereden en heeft hij in Duitsland het volgende verkeersongeval veroorzaakt.”
Het OM acht, omdat verdachte te hard reed, alcohol op had, geen voorrang verleende en over de vluchtstrook reed, roekeloosheid (de zwaarste vorm van schuld in het strafrecht) bewezen. Daarnaast is het verlaten van de plaats van het ongeval een strafbaar feit op zich.