De 3 mannen handelden samen circa 3 jaar lang in verschillende soorten drugs in de omgeving van onder meer Deventer en Lochem. Ook hadden de mannen verschillende hoeveelheden harddrugs en softdrugs in hun bezit.
Leidende rol
De 29-jarige man uit gemeente Deventer en de 30-jarige man uit Apeldoorn hadden volgens de rechtbank een kleinere rol in de drugshandel dan de man uit Deventer. Echter door het kopen en verkopen van (hard)drugs dragen ze bij aan het in stand houden van de drugshandel. Daarbij had de 30-jarige man harddrugs, een gaspistool en knalpatronen in zijn bezit.
De rechtbank vindt voor deze beide mannen een forse gevangenisstraf passend. Aan het voorwaardelijke deel verbindt zij een proeftijd van 3 jaar. De mannen moeten zich in de proeftijd ook houden aan bijzondere voorwaarden, zoals een meldplicht bij de reclassering en meewerken aan ambulante behandeling.
Straffen hoger dan de eis
Het gebruik van harddrugs levert grote gezondheidsrisico's op voor de gebruikers. Verder gaat de handel in harddrugs vaak gepaard met andere strafbare handelingen die ondermijnend en maatschappij-ontwrichtend werken.
Gelet op de lange periode en de intensiteit waarmee de mannen handelden in diverse soorten harddrugs, dient een sterk signaal richting hen en de samenleving te worden afgegeven dat drugshandel onacceptabel is. In 2 van de 3 zaken zijn de straffen hoger dan de eis van de officier van justitie, aangezien de rechtbank van oordeel is dat de eis onvoldoende recht doet aan de ernst en omvang van de handelingen. Dit betreft de zaak van de 29-jarige man uit Deventer en de 30-jarige man uit Apeldoorn.
Criminele winsten
Volgens de rechtbank hebben de mannen geld verdiend aan de drugshandel. Dit geld moet betaald worden aan de Staat. Voor de 29-jarige man uit Deventer gaat het om een bedrag van bijna 345.000 euro. De 30-jarige man uit Apeldoorn moet ruim 17.000 euro terugbetalen en de 29-jarige man uit gemeente Deventer ruim 56.000 euro.