DEVENTER - Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Hynetwork (dochteronderneming Gasunie) bereiden samen de aanleg van een landelijk waterstofnetwerk voor, dat ook door de gemeente Deventer loopt.
Deventer wil graag een aftakking van dat netwerk naar het lokale GROHW waterstofnet, omdat dat kansen biedt voor het verduurzamen van het bedrijfsleven in de gemeente.
In het GROHW project werken Deventer partners Nefit-Bosch, Nefit-Industrial, Firan, Essent en Witteveen+Bos samen aan de aanleg van een open, lokaal waterstofnet. In de toekomst kunnen daar ook andere bedrijven zich bij aansluiten.
Uitgelezen kans
“Als we een lokale aftakking van het landelijk waterstofnetwerk kunnen realiseren, dan is dat een uitgelezen kans voor bedrijven die veel energie gebruiken en willen verduurzamen,” aldus wethouder Jaimi van Essen (energie). “Die bedrijven willen graag zekerheid van voldoende en betaalbare waterstof en dat kan met dit initiatief.”
Uniek project
GROHW is een uniek pioniersproject waar veel kennis wordt opgedaan over het lokaal produceren en gebruik van waterstof. Voor het transport wordt een lokaal waterstofnetwerk aangelegd. Deventer biedt hiermee praktijkervaring voor landelijk beleid rondom waterstofnetten.
Waterstofnetwerk
5 grote industriële gebieden in Nederland moeten via het landelijk waterstofnetwerk de beschikking krijgen over waterstof. Het net loopt van Delfzijl richting Limburg en ook over Deventer grondgebied, ten oosten van Bathmen. Waterstof is (nog) niet geschikt voor individuele huishoudens, maar kan wel een belangrijke energiebron worden voor warmtenetten in woonwijken. Naar verwachting werkt het landelijk waterstofnet in 2033.