DEVENTER - De landelijke doelstellingen voor afvalscheiding worden door Deventer al jarenlang gehaald, maar de kwaliteit van het gescheiden afval moet de komende jaren omhoog.
Dat betekent het afval schoner aanbieden voor beter hergebruik, de grondstoffen meer lokaal en regionaal gebruiken en ook minder afval produceren.
Het zijn de ambities van het nieuwe grondstoffenplan 2025 – 2028, dat door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. Het plan wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.
Kwaliteit
Wat blijft is de aandacht voor de kwaliteit van PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen). De campagne ‘Schone Stromen’ gaat door om mensen te blijven stimuleren PMD schoon in de bak te doen. Dat zorgt voor minder afkeur en betere recycling. Iets dat ook geldt voor GFe (Groente, Fruit en etensresten), dat nog veel in het restafval zit. Ook wordt gedacht aan een zogenaamde ‘Zero Waste Zone’: een proeftuin waar samen met de inwoners wordt aangetoond dat afvalvrij echt mogelijk is.
Hergebruik
“We zetten dus veel in op de kwaliteit van het afval en ook veel op hergebruik,” aldus Wethouder Jaimi van Essen (Circulariteit). “We gaan lokale en regionale initiatieven meer stimuleren en helpen. Dan gaat het om kringloopwinkels en het repareren en delen van spullen.” De herinrichting van de milieustraat van Circulus kan inzameling van grof afval, kringloop, reparatie en sociale werkgelegenheid samenbrengen en versterken.
Mobiele milieustraat
Inwoners worden dus gestimuleerd tot betere afvalscheiding en hergebruik. Van Essen vindt dat de gemeente zelf ook een rol heeft: “Wij vragen wat van onze inwoners, dan moeten wij ook kijken naar onze eigen dienstverlening aan de inwoners. Dat doen we onder andere met een mobiel brengpunt grof afval. Daar kunnen mensen eenvoudig afval aanbieden waarvoor ze anders naar de milieustraat zouden moeten.”
Data
Met behulp van data ontstaat er beter inzicht in kwaliteit van het aangeboden afval, bijplaatsingen en aanbiedgedrag van inwoners op wijk- of zelfs straatniveau. Daardoor kunnen maatregelen gerichter worden ingezet. Dat verhoogt de effectiviteit van het beleid. Zo krijgen bewoners in de toekomst via de Circulus app terugkoppeling over hun ‘gedrag’ met tips voor en beloning bij verbetering.
In gesprek
Data laten ook zien waar afval naast of bij een afvalbak wordt gezet (bijplaatsing). Daar kan de aanpak gericht op worden ingezet. Zo zijn er huishoudens die lange tijd geen restafval aanbieden. De afvalconciërge of medewerkers van de gemeente gaan dan in gesprek met de bewoners om achtergronden te achterhalen, oplossingen te vinden en op die manier te helpen.