DEVENTER - Gemeenten in de regio Stedendriehoek (waaronder Deventer), de provincie Gelderland en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben de woondeal van de regio Stedendriehoek geactualiseerd.

Daarbij zijn nieuwe afspraken gemaakt over woningbouw, betaalbaarheid en randvoorwaarden voor de periode 2025-2034. De geactualiseerde woondeal wordt in mei of juni 2025 formeel bevestigd.

Woningbouwopgave en betaalbaarheid

In de regio Stedendriehoek willen de samenwerkingspartners de komende tijd 30.000 woningen bouwen, waarvan bijna 17.000 woningen tussen 2025 en 2030 en circa 13.000 woningen tussen 2031 en 2034. De Gelderse gemeenten nemen 23.000 woningen voor hun rekening. In Deventer gaat het om 7.000 woningen. In 2021 is berekend dat Deventer tot 2035 zo’n 11.000 woningen moet toevoegen, om de ontwikkeling in goede banen te leiden.

“Bij de actualisatie is speciale aandacht voor betaalbaarheid”, licht wethouder Rob de Geest (Wonen) toe. “We hebben afgesproken dat 70% van de nieuwe woningen betaalbaar moeten zijn voor inwoners met een middeninkomen. Een groot deel van die woningen moet behoren tot sociale huurwoningen, zodat er ook voldoende woningaanbod is voor inwoners die een lager inkomen hebben.”

Huisvesting voor ouderen

In de woondeal zijn afspraken gemaakt over de huisvesting van oudere inwoners, omdat er een groeiende behoefte is aan zorgwoningen, geclusterde woonvormen en woningen zonder trappen. Wethouder Rob de Geest: “Door woningen toe te voegen voor ouderen, kunnen zij gemakkelijker door-verhuizen naar een geschikte woning. De woningen die zij achterlaten, komen dan weer vrij voor bijvoorbeeld jongere gezinnen of tweepersoonshuishoudens.”

Toekomstbestendig bouwen

Een ander belangrijk onderdeel is het toekomstbestendig bouwen van woningen. Provincie en gemeenten hebben de ambitie om woningen te bouwen die klaar zijn voor de toekomst. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met klimaatadaptatie, biodiversiteit, de energietransitie en het gebruik van circulaire en biobased materialen. Gemeenten en woningcorporaties zetten zoveel mogelijk in om woningen en woonwijken toekomstbestendig te bouwen, met aandacht voor een gezonde leefomgeving.

Randvoorwaarden

Deze woningbouwopgave vraagt om meer dan alleen plannen. Er moeten oplossingen komen voor zaken als de financiering van sociale woningbouw, netcongestie, voldoende personele capaciteit en investeringen in bereikbaarheid. Ook moet er perspectief zijn voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Deze randvoorwaarden zijn essentieel om de ambitieuze doelen te kunnen bereiken.

Meer informatie over de actualisatie van de woondeal vindt u op www.regiostedendriehoek.nl