Op verschillende locaties in Deventer kunnen eigenaren van elektrische auto's hun voertuigen dan opladen aan deze lantaarnpalen. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om in te stemmen met de pilot en met onderzoek naar de versnelde inzet van deze duurzame lantaarnpalen.
Energieverbruik verminderen
De openbare verlichting langs straten en wegen is momenteel verantwoordelijk voor zo’n 40% van de elektriciteitsrekening van de gemeente Deventer. Van de 24.000 lantaarns in de gemeente is nu een kwart voorzien van LED-verlichting. Wethouder Jaimi van Essen (duurzaamheid): "De versnelde overstap naar duurzame lantaarnpalen is nodig om het energieverbruik voor 2030 met 55% te verminderen, zoals we hebben afgesproken in het Klimaatakkoord."
Verrommeling tegengaan
"Met de groei van het aantal elektrische auto’s hebben we steeds meer laadpunten nodig", aldus wethouder Marcel Elferink (mobiliteit, leefomgeving). "Door deze in de lantaarnpalen te integreren, hoeven we niet overal losse laadpunten neer te zetten. Dat bespaart ruimte en gaat verrommeling tegen. We creëren hiermee ook meer geschikte locaties voor laadvoorzieningen."
Ervaringen uit andere gemeenten
Andere gemeenten, zoals Arnhem, Amsterdam en Rotterdam, hebben al positieve ervaringen met verduurzaamde lichtmasten en geïntegreerde laadpunten. Deze gemeenten hebben aangetoond dat de integratie van laadpunten in lichtmasten niet alleen ruimte bespaart, maar ook kostenbesparend werkt en bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving.
Luchtkwaliteit meten
Naast laadpalen kunnen de duurzame lantaarnpalen ook meetapparatuur voor onder meer luchtkwaliteit en geluid bevatten. Ook kunnen ze gecombineerd worden met 5G-antennes. Gemeenten zijn verplicht om plekken voor deze antennes aan te bieden aan telecomproviders.
Versnelde vervanging en pilot
Burgemeester en wethouders stellen voor om een pilot te starten met 36 tot 52 laadpunten (2 per lantaarnpaal) in de buurten Steenbrugge en de Vijfhoek en in Diepenveen. Daarnaast wordt voorgesteld om te onderzoeken of de versnelde vervanging betaald kan worden uit de opbrengst van de laadpunten en de telecomantennes.
Vervolg
Onderdeel van de pilot met de laadpunten is ook het betrekken van de gebruikers en de omwonenden van de duurzame lantaarnpalen. Zij worden geïnformeerd over de komst van de lantaarnpalen, en gevraagd naar hun ervaringen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel naar verwachting dit voorjaar. Inwoners van de betrokken straten worden tijdig geïnformeerd over de pilot en de geplande werkzaamheden.