Deal Biobased (ver)bouwen 30-30-30 in regio Stedendriehoek
In het afgelopen half jaar is er met opdrachtgevers in regio Stedendriehoek en het project Boeren voor Biobased Bouwen een deal gemaakt om biobased bouwen in de regio te versnellen. Op 6 december 2024 hebben 11 opdrachtgevers, tijdens de ‘Klimaattop Vallei en Veluwe’, hun handtekening gezet. Het (ver)bouwen met materialen die hergroeibaar zijn.
De deal is ondertekend door de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Heerde en Voorst en de corporaties woonbedrijf Ieder1, woonstichting Rentree, woonstichting Triada, woningcorporatie Veluwonen, woonstichting IJsseldal Wonen en Waterschap Vallei en Veluwe.
Zoveel mogelijk circulair bouwen in Deventer
Wethouder Jaimi van Essen(circulariteit): “In Deventer gaan wij zoveel mogelijk op een circulaire manier bouwen. Dat betekent met het gebruik van natuurlijke materialen en hergebruik van bestaande materialen. De deal Biobased (ver)bouwen 30-30-30 helpt daar bij. Want hoe meer partijen biobased gaan bouwen, hoe gezonder het is voor mens en dier.”
Van plant tot pand
In de regio Stedendriehoek wordt sinds 2023 door het project ‘Boeren voor Biobased Bouwen’ gewerkt aan een ketensamenwerking van plant tot pand. Met de hele keten, waaronder agrariërs, verwerkers, bouwbedrijven, architecten, producenten en overheden wordt gewerkt aan duurzame bouwmaterialen die gemaakt worden van vezelgewassen in de regio. Deze regionale aanpak past ook in het landelijk sneller doorvoeren van biobased bouwen.
Besparing op CO2
In de regio Stedendriehoek worden tot en met 2030 24.000 woningen gebouwd. In 2040 moet dit oplopen tot 40.000 woningen. Om hiervan de impact op het milieu flink te verminderen is het noodzakelijk over te stappen op biobased bouwmateralen. Bovendien wordt daarmee flink bespaard op CO2. Het groeien van de vezelgewassen er al voor dat CO2 uitstoot vermeden wordt. Vervolgens wordt veel minder energie verbruikt bij de productie en tot slot kunnen gebouwen die gebouwd zijn met biobased materiaal CO2 opslaan.