DIEPENVEEN - Alles wat normaal niet gebruikelijk is tijdens een concert, mag nu juist wel! Op 2 juni gaan basisschoolleerlingen samen met het Deventer orkest SOL en professioneel acteur Guus Boswinkel (bekend van Soldaat van Oranje) de familievoorstelling ‘Wind in de Wilgen’ spelen. Een hartverwarmend verhaal over avontuur en vriendschap tussen Mol, Rat en meneer Pad
Kinderen hebben de hoofdrol in deze voorstelling en daarom heeft orkest SOL uit Deventer kant-en-klare lespakketten ontwikkeld speciaal voor groep 3 tot en met 6. Docenten kunnen in vier lessen van drie kwartier hun klas voorbereiden op dit concert. De lessen bestaan uit powerpointpresentaties met instructievideo's om alle liedjes, bewegingen en een regenkoor aan te leren. Ook maken de leerlingen kennis met alle instrumenten uit het harmonieorkest. Een mooie combinatie van muziek, taal, bewegen en kennis in één lespakket!
Samenwerking met muziekverenigingen
Een groot aantal basisscholen van Zinder en Varietas is deze week gestart met dit project. Esther Tobé is directeur van Kindcentrum Kleurrijk en lid van het bestuursadviesteam bij Stichting Varietas. Onder Varietas vallen negen basisscholen in Deventer en Diepenveen. Esther is erg enthousiast over het project ‘Wind in de Wilgen’. “Varietas vindt brede vorming van elk kind belangrijk en daar hoort muziek zeker bij. Wat ik het mooie vind aan dit project, is de samenwerking met drie lokale muziekverenigingen. Wat ook prettig is, is dat kinderen direct actief mee kunnen doen. Ze kunnen het plezier van muziek maken zelf ervaren. Samen stimuleren we zo talentontwikkeling in de vrije tijd en kunnen kinderen als ze dat willen iets met dit talent gaan doen in hun eigen buurt.”
Instrumententuin
Een orkest is voor sommige kinderen toch wel een ‘ver van hun bed show’, denkt Esther. “Met het verhaal ‘Wind in de Wilgen’, vertalen jullie de wereld van een orkest voor kinderen. Hoe leuk is het dat ze niet alleen volwassen mensen op het podium zien, maar er nu ook zelf staan! De vier lessen zijn duidelijk omschreven, zien er goed uit en zijn relatief makkelijk in te passen in een lesprogramma. De instrumententuin na het concert, waarbij kinderen zelf instrumenten mogen uitproberen vind ik ook erg leuk. En vooral dat ze daarna de mogelijkheid krijgen om een aantal proeflessen te volgen op een instrument.”
Samenwerking Limai
Voor Kleurrijk past het project in de bestaande samenwerking met muziekschool Limai Andere basisscholen die samenwerken met Limai, kunnen hier ook gebruik van maken.
Meer aandacht voor muziek
Yvonne de Haas is bestuurder bij Zinder met achttien basisscholen in en rond Deventer: “Als Zinder vinden we brede vorming ook belangrijk en dat betekent dat op onze scholen hoofd, hart en handen allemaal onderdeel zijn van het onderwijs. Er ligt soms veel druk op het cognitieve gedeelte, maar andere aspecten zijn ook belangrijk. Als er dan zoals nu een echt Deventer project voorbij komt van lokale muziekverenigingen, dan is dat een mooie kans voor ons om net wat meer aandacht aan muzikale vorming te geven.”
Laagdrempelig voor docenten
“Wat ik prettig vind aan de opzet van dit project ‘Wind in de Wilgen’ is dat het laagdrempelig is”, vertelt Yvonne. “Het is geen megaproject en docenten kunnen gelijk meedoen door de lessen te downloaden, zonder dat ze zich eerst door een aantal boeken moeten worstelen. Er zit ook samenhang in dit project: behalve muzikale vorming zit er een stukje bewegen in, is het talig en er zit ook kennisoverdracht in.”
Langdurige samenwerking
“Ik denk dat we best mogen oppassen dat muziek onderdeel blijft van ons onderwijs, er ligt veel focus op het cognitieve deel. Muziek doet bovendien veel goed voor de hersenen van kinderen. Ik hoop daarom dat dit het begin is van een langere en intensievere samenwerking tussen onze scholen en de Deventer muziekverenigingen. Want het zou heel mooi zijn als het hierna niet stopt, maar kinderen in aanraking blijven komen met muziek en orkesten.”
Concerten en kaarten
Het familieconcert ‘Wind in de Wilgen’ is op zondag 2 juni 2024 in het Kulturhus in Diepenveen. Het concert wordt die dag twee keer opgevoerd om 13.00 en om 15.00 uur. Kinderen en ouders kunnen kiezen op welk tijdstip ze gaan. Kinderen kunnen met hun klas meedoen, maar ook individueel. Ook als ze de lessen niet gevolgd hebben, kunnen kinderen actief meedoen met het concert. Aansluitend aan elke voorstelling is er een instrumententuin, waarbij alle instrumenten uit het orkest zelf uitgeprobeerd kunnen worden. Lees hier alle info over deelname van kinderen en kaarten kopen voor het familieconcert: https://www.stedelijkorkestlebuinus.nl/windindewilgen
Lespakketten
Deelnemen aan dit project als school of klas kan nog. In verband met de tijd, raden we aan zo snel mogelijk te starten met de lessen. De gratis lespakketten zijn te downloaden op de website: https://www.stedelijkorkestlebuinus.nl/widw-lespakketten/