DIEPENVEEN - Meer dan 550 bezoekers kwamen zondag 2 juni naar de interactieve kindervoorstelling ‘Wind in de Wilgen’ in Kulturhus Diepenveen. Daar wachtte hen een voorstelling van het Stedelijk Orkest Lebuïnus, kinderkoor en acteur Guus Boswinkel over de vriendschap en avonturen van de vriendelijke mol, eigenwijze rat en deftige pad. De sporthal was voor deze gelegenheid tot theater omgebouwd. De kinderen kwamen gespannen binnen, want ze wisten van tevoren: wij mogen meedoen!

Om de kinderen goed voor te bereiden op het concert, ontwikkelde basisschoolleerkracht, dirigent en trompettist bij het Stedelijk orkest Lebuïnus Lourens Adema, kant- en-klare lespakketten voor de groepen 3 tot en met 6. In vier lessen hebben de kinderen een dans en meerdere liedjes ingestudeerd. Een groot aantal scholen die vallen onder Varietas en Zinder heeft meegedaan, op sommige scholen met ondersteuning van muziekschool Limai.

Kippenvel!
Organisator en regisseur van het project namens het Stedelijk Orkest Lebuïnus (SOL) Monique Wijnker, kijkt tevreden terug op de voorstelling ‘Wind in de Wilgen’. “Zelfs de wiebeligste kinderen waren door het interactieve karakter en het spannende verhaal bijna een uur lang geboeid. Als ze even stil op hun stoel luisterden naar de verschillende instrumenten in het orkest, mochten ze alweer opstaan om uit volle borst mee te zingen of te dansen. En als het in het verhaal gaat onweren, maakten de kinderen de regengeluiden, die zo echt klonken dat een aantal orkestleden hun paraplu erbij pakte, kippenvel! We gunnen ieder kind deze magische ontsnapping en ontspanning. De glunderende gezichten van de kinderen die als grote artiesten optraden voor trotse (groot)ouders, echt geweldig. Daar doen we het voor!”

Instrumententuin en proeflessen
Dat de kinderen het een leuke kennismaking met het orkest vonden bleek al snel: in de Instrumententuin na afloop werden alle instrumenten fanatiek uitgeprobeerd. Niet alleen de kinderen probeerden geluid uit de instrumenten te halen. Ook voor vele ouders was het een geslaagde eerste kennismaking. Alle deelnemers kregen door de Deventer muziekverenigingen de Eendracht en Sempre Crescendo proeflessen aangeboden. Monique: “Zo hopen we gezamenlijk een impuls te geven aan het muziekonderwijs in gemeente Deventer.” Die impuls vond ook de Lions Deventer belangrijk, want met een bijdrage van 1.300 euro zorgden zij er mede voor dat dit concert mogelijk werd.

Het zal niet bij dit ene concert blijven. Monique: “Onze intentie is om de paar jaar een voorstelling zoals ‘Wind in de Wilgen’ te geven, waarbij we basisscholen, muziekscholen, andere muziekverenigingen en culturele instellingen betrekken om zoveel mogelijk kinderen met muziek in aanraking te laten komen.”

Prestatie van het orkest
Voor dirigent Christa Boerman van het Deventer orkest SOL was dit een bijzonder project. “Wij hebben zowel organisatorisch als muzikaal een geweldige prestatie neergezet. Ik merk dat we het afgelopen jaar enorm gegroeid zijn als orkest. We kenden de muziek goed, waardoor wij als muzikanten deze voorstelling goed konden begeleiden zonder afgeleid te worden. Het mooiste vond ik, dat ik alle muzikanten ook echt zag genieten tijdens het concert!”

Meerdere muziekverenigingen hebben het Stedelijk Orkest Lebuïnus inmiddels benaderd met de vraag of ze ook het familieconcert met bijbehorend lespakket mogen uitvoeren. Dat juichen we uiteraard volledig toe: “Hoe meer gezinnen we kunnen enthousiasmeren voor muziek, hoe beter!”, besluit Monique. https://www.stedelijkorkestlebuinus.nl